Jadłospis

DIETA PODSTAWOWA 20-24.01.2020

PONIEDZIAŁEK 


I śniadanie
Chleb pszenny (25g) z masłem (5g) z twarożkiem waniliowo-brzoskwiniowym (15g)
Herbata (250ml)
II śniadanie
Jabłko (150g)
Obiad
Zupa pomidorowa z makaronem KOLANKA (250ml) [ZABIELANA MLEKIEM I ŚMIETANKĄ]
Kurczak z warzywami po indyjsku (120g) z ryżem parabolicznym (90g)
Kompot owocowy (200ml)
Podwieczorek

Chleb słonecznikowy pszenno-żytni (25g) z masłem (5g) z wędlinką wieprzową (15g)
i papryką czerwoną (10g)
Herbata owocowa (250ml)

WTOREK 

I śniadanie
Chleb graham pszenny (25g) z masłem (5g) z pasztetem drobiowo-wieprzowym (20g) i pomidorem (15g)
Herbata (250ml)
II śniadanie
Talarki z marchewki (50g)
Obiad
Zupa warzywna z kaszą kuskus (250ml)[ZABIELANA MLEKIEM i ŚMIETANKĄ]
Karczek pieczony w sosie własnym (70g) z kopytkami (100g) i z surówką z ogórka kiszonego, papryką i cebulką (75g)
Kompot owocowy (200ml)                                                                                               
Podwieczorek
Serek bananowo-truskawkowy (100g) [BEZ DODATKU CUKRU]
z ciasteczkiem owsianym z żurawiną (1szt)
Herbatka owocowa (250ml)

ŚRODA

I śniadanie
Płatki owsiane na mleku 3,2% (150ml)
Chleb pszenny (25g) z masłem (5g) z powidełkami śliwkowymi (20g)
II śniadanie
Gruszka (150g)
Obiad
Krem DYNIOWY (250ml)[ZABIELANY MLEKIEM I ŚMIETANKĄ] z grzankami (10g)
Sznycelki z mięsa wieprzowego (1szt) z ziemniaczkami puree (130g) i z surówką z kapusty czerwonej z rodzynkami (75g)
Kompot owocowy (200ml)
Podwieczorek
Kisiel owocowy (150ml) + bułeczka maślana (1szt)

CZWARTEK

I śniadanie
Chleb graham (25g) z masłem (5g ) z filetem z kurczaka (15g) i ogórkiem zielonym (7g)
Herbata (250ml)
II śniadanie
Banan (120g)
Obiad
Zupa fasolowa z ziemniakami (250ml) [ZABIELANA MLEKIEM O ŚMIETANKĄ]
Pierogi z mięsem i cebulką [mięso WOŁOWE] (180g)
Kompot owocowy (200ml)
Podwieczorek

Chleb pszenny (25g) z masłem (5g) z pastą twarogową z tuńczykiem, szczypiorkiem i cebulką (15g)
Herbatka owocowa (250ml)

PIĄTEK

I śniadanie
Musli na mleku 3,2% (150ml)
Chleb pszenny (25g) z masłem (5g) z serem żółtym (15g) i z pomidorem (15g)
II śniadanie
Mandarynka (80g)
Obiad
Krupnik CIELĘCY z kaszą manną (250ml)
Racuszki z jabłkami i cynamonem (1szt) z polewą jogurtową (30g)
Kompot owocowy (200ml)
Podwieczorek

Chleb żytni (25g) z masłem (5g) z jajkiem na twardo (30g) i z rzodkiewką (7g)
Herbatka owocowa (250ml)