Jadłospis

DIETA PODSTAWOWA 21-25.05.2018

PONIEDZIAŁEK


I ŚNIADANIE
Chleb wieloziarnisty pszenno-żytni (25g) z masłem (5g) z twarożkiem śmietankowym ze szczypiorkiem i z rzodkiewką (20g)
Herbata Earl Grey z cytryną (250ml)
II ŚNIADANIE
Jabłko (150g)
OBIAD
Krem brokułowy [ZABIELANY] (250ml) z grzankami (10g)
Łazanki z kapusta i z kiełbaską (160g)
Kompot owocowy (200ml)
PODWIECZOREK
Chleb słonecznikowy pszenno-żytni (25g) z masłem (5g) sałatą (5g) z pieczonym filetem z indyka (15g) i z ogórkiem zielonym (7g)
Herbatka owocowa (250ml)

WTOREK


I ŚNIADANIE
Chleb graham pszenny (25g) z masłem (5g) z pasztetem domowym drobiowo-wieprzowym (20g) i z pomidorem (15g)
Herbata Earl Grey z cytryną (250ml)
II ŚNIADANIE
Papryka (20g) i marchewka (20g) do chrupania
OBIAD
Zupa ogórkowa z ryżem [ZABIELANA](250ml)
Kotlet schabowy (70g) z ziemniaczkami puree (130g) z młodą kapustą (50g)
Kompot owocowy (200ml)
PODWIECZOREK
Słodka chałka – 2 kanapki (30g) z dżemem owocowym (30g)
Kakao na mleku 3,2% (150ml)

 

ŚRODA

I ŚNIADANIE
Chleb razowy pszenno-żytni (25g) z masłem (5g) z pastą z tuńczyka i twarożku z cebulką (20g) z ogórkiem kiszonym (10g)
Herbata Earl Grey (250ml)
II ŚNIADANIE
Banan (120g)
OBIAD
Zupa grysikowa (250ml)
Gulasz wieprzowy z cebulką (120g) z kaszą jęczmienną wiejską (90g) z surówką z ogórka kiszonego, z marchewką i z papryką czerwoną (50g)
Kompot owocowy (200ml)
PODWIECZOREK
Mini drożdżówka z serem (1 szt.) + ½ jabłka
Herbatka owocowa (250ml)

 

 

CZWARTEK

I ŚNIADANIE
Chleb z nasionami dyni pszenno-żytni (25g) z masłem (5g ) ze schabem pieczonym (15g) i z pomidorem (15g)
Herbata Earl Grey (250ml)
II ŚNIADANIE
Pomarańcza (140g)
OBIAD
Zupa z botwinki [ZABIELANA] (250ml)
Pulpeciki drobiowo-wieprzowe (70g) w sosie pomidorowym z ryżem(90g) z warzywami na parze (mix)(50g)
Kompot owocowy (200ml)
PODWIECZOREK
Koktajl truskawkowy na bazie maślanki i mleka (150ml)
Ciasteczko orkiszowe z czekoladą (1 szt.)

 

PIĄTEK


I ŚNIADANIE
Bułka grahamka (25g) z masłem (5g) sałatą (5g) z plastrem sera żółtego (15g) i z papryką (10g)
Herbata Earl Grey z cytryną (250ml)
II ŚNIADANIE
Gruszka (150g)
OBIAD
Krem z białych warzyw[ZABIELANY] (250ml) z grzankami (10g)
Ryba po grecku z warzywami (70g+50g) z ziemniaczkami puree (130g)
Kompot owocowy (200ml)

PODWIECZOREK
Chleb razowy pszenno-żytni (25g) z masłem (5g) z pomidorem (15g)
½ jajka na twardo
Herbata owocowa (250ml)