Jadłospis żłobek

DIETA PODSTAWOWA 04-08.11.2019

PONIEDZIAŁEK

I śniadanie
Weka pszenna – 2 kanapki (24g) z masłem (6g) z twarożkiem śmietankowym z rzodkiewką (15g)
Herbata (250ml)
II śniadanie
Mus z banana i truskawek (150g)
Obiad
Zupa ogórkowa z ryżem (200ml) [ZABIELANA MLEKIEM I ŚMIETANKĄ]
Makaron MUSZELKI z serem białym na słodko (180g)  z polewą jogurtowo-owocową (30g)
Kompot owocowy (200ml)
Podwieczorek

Chleb graham (25g) z masłem (5g) z filetem z indyka (15g) i z pomidorem (15g)
Herbata owocowa (250ml)

WTOREK

I śniadanie
Płatki kukurydziane na mleku  3,2% (150ml)
Weka pszenna – 1 kanapka (12g) z masłem (3g) i z dżemem truskawkowym (10g)
Herbata (250ml)
II śniadanie
Mus jabłkowo-bananowo-brzoskwiniowy (150g)
Obiad
Zupa kalafiorowa z kaszą jaglaną (200ml)[ZABIELANA MLEKIEM I ŚMIETANKĄ]
Kurczak w salsie meksykańskiej
(120g) z kaszą kuskus (80g)
Kompot owocowy (200ml)
Podwieczorek
Weka pszenna – 2 kanapki (24g) z masłem (6g) z pasztetem drobiowo-wieprzowym (20g) i ogórkiem kiszonym (7g)
Herbata owocowa (250ml)

ŚRODA

I śniadanie
Weka pszenna – 2 kanapki (24g) z masłem (6g) z schabem pieczonym (15g)
Herbata  (250ml)
II śniadanie
Mus jabłkowo-gruszkowo-bananowy (150g)
Obiad
Krem pomidorowo-paprykowy (200ml) [ZABIELANY MLEKIEM I ŚMIETANKĄ] z grzankami (10g)
Gulasz po staropolsku z warzywami  (120g) z kaszą gryczaną (80g)
Kompot owocowy (200ml)
Podwieczorek
Ciasto czekoladowe
(70g) [WYPIEK WŁASNY]
Herbatka owocowa (250ml)

CZWARTEK

I śniadanie
Płatki owsiane z mlekiem 3,2% (150ml)
Chleb razowy pszenno-żytni (25g) z masłem (5) i z wędliną drobiową (10g) i ogórkiem zielonym (7g)
Herbata (250ml)
II śniadanie
Mus jabłkowo-brzoskwiniowy (150g)
Obiad
Zupa ziemniaczana z boczkiem (200ml)[ZABIELANA MLEKIEM I ŚMIETANKĄ]
Roladki drobiowe z indyka z serem mozzarella i szyneczką (50g) z sosem czosnkowym z ryżem parabolicznym (80g) i z brokułem na parze (50g)
Kompot owocowy (200ml)
Podwieczorek

Budyń waniliowy na mleku 3,2% (120ml) i z biszkoptami wrocławskimi  (10g)

PIĄTEK 

I śniadanie
Chleb graham (25g) z masłem (5g) z serem żółtym (15g) i papryką czerwoną (10g)
Herbata  (250ml)
II śniadanie
Mus jabłkowo-gruszkowy (150g)
Obiad
Zupa minestrone  (200ml) [ZABIELANA MLEKIEM I ŚMIETANKĄ]
Pulpeciki rybne (50g) w sosie pomidorowym z ziemniaczkami puree (100g) z warzywami na parze (50g)
Kompot owocowy (200ml)
Podwieczorek
Jajko na twardo (30g) w sosie jogurtowo-koperkowym (30g)
Bułka kajzerka (25g) z masłem (5g)
Herbatka owocowa (250ml)