Jadłospis żłobek

DIETA PODSTAWOWA 09-13.03.2020

PONIEDZIAŁEK 


I śniadanie
Weka pszenna – 2 kanapki (24g) z masłem (6g) z twarożkiem śmietankowym z szczypiorkiem (15g)
Herbata (250ml)
II śniadanie
Mus z banana i truskawek (150g)
Obiad
Zupa koperkowa z ryżem (200ml) [ZABIELANA MLEKIEM I ŚMIETANKĄ]
Makaron MUSZELKI z serem białym na słodko (180g) z polewą jogurtowo-owocową (30g)
Kompot owocowy (200ml)
Podwieczorek

Chleb graham (25g) z masłem (5g) z filetem z indyka (15g) i z pomidorem (15g)
Herbata owocowa (250ml)

WTOREK 

I śniadanie
Kaszka manna na mleku 3,2% (150ml)
Weka pszenna – 1 kanapka (12g) z masłem (3g) i z dżemem truskawkowym (10g)
Herbata (250ml)
II śniadanie
Mus jabłkowo-bananowo-brzoskwiniowy (150g)
Obiad
Zupa grysikowa (200ml)[ZABIELANA MLEKIEM I ŚMIETANKĄ]
Kurczak w salsie meksykańskiej
(120g) z kaszą kuskus (80g)
Kompot owocowy (200ml)
Podwieczorek
Weka pszenna – 2 kanapki (24g) z masłem (6g) z pasztetem drobiowym (20g) i ogórkiem kiszonym (7g)
Herbata owocowa (250ml)

ŚRODA

I śniadanie
Weka pszenna – 2 kanapki (24g) z masłem (6g) z schabem pieczonym (15g)
Herbata (250ml)
II śniadanie
Mus jabłkowo-gruszkowo-bananowy (150g)
Obiad
Krem z pomarańczowych warzyw (200ml) [ZABIELANY MLEKIEM I ŚMIETANKĄ] z groszkiem ptysiowym (10g)
Pulpeciki wieprzowy (1szt) w sosie śmietanowo-koperkowym z kaszą jęczmienną (80g) i z buraczkami z jabłkiem (50g)
Kompot owocowy (200ml)
Podwieczorek
Ciasto czekoladowe
(70g) [WYPIEK WŁASNY]
Herbatka owocowa (250ml)

CZWARTEK

I śniadanie
Płatki jęczmienne na mleku 3,2% (150ml)
Chleb razowy pszenno-żytni (25g) z masłem (5) i z wędliną drobiową (10g) i ogórkiem zielonym (7g)
Herbata (250ml)
II śniadanie

Mus jabłkowo-brzoskwiniowy (150g)
Obiad
Zupa ziemniaczana z boczkiem (200ml)[ZABIELANA MLEKIEM I ŚMIETANKĄ]
Roladki drobiowe z indyka z serem mozzarella i szyneczką (50g) z sosem czosnkowym z ryżem parabolicznym (80g) i z gotowaną marchewką z groszkiem (50g)
Kompot owocowy (200ml)
Podwieczorek

Budyń waniliowy na mleku 2% (120ml) z musem truskawkowo-bananowym (30g)

PIĄTEK

I śniadanie
Chleb pszenny (25g) z masłem (5g) z twarożkiem żurawinowym [NOWŚĆ!!!] BEZ DODATKUCUKRU!!
Herbata (250ml)
II śniadanie
Mus jabłkowo-gruszkowy (150g)
Obiad
Zupa minestrone (200ml) [ZABIELANA MLEKIEM I ŚMIETANKĄ]
Pulpeciki rybno-kalafiorowe pieczone (1szt) w sosie pomidorowym z ziemniaczkami puree (100g) z warzywami na parze (50g)
Kompot owocowy (200ml)
Podwieczorek
Jajko na twardo (30g) w sosie jogurtowo-koperkowym (30g)
Bułka kajzerka (25g) z masłem (5g)
Herbatka owocowa (250ml)