12 kwietnia – Światowy Dzień Czekolady

Czekolada to jeden z najbardziej popularnych smakołyków na całym świecie. Jej podstawowe składniki to miazga kakaowa i masło kakaowe. Czekolada zawiera witaminy: A, E, wiele witamin z grupy B oraz kwas foliowy, żelazo, magnez, cynk, i potas. Surowcem do wyrobu ulubionego przysmaku dla dzieci i dorosłych jest ziarno kakaowe otrzymywane z osiągającego10m wysokości drzewa kakaowca. Uprawia się je na wybrzeżu Kości Słoniowej, w Brazylii, Ekwadorze, Indonezji i Malezji. Po zebraniu nasion kakaowca suszy się je, oczyszcza, pali, odtłuszcza i drobniutko mieli. Potem dodaje się tłuszcz kakaowy, cukier puder, mleko w proszku, orzechy i kawę.

W tym dniu obowiązywać będzie ubiór w kolorach czekolady: brąz i biel. Zabawy, zajęcia, pogadanki, konkursy będą miały na celu popularyzację i upowszechnienie historii czekolady oraz jej wartości zdrowotnych a przede wszystkim kształtowanie pożądanych postaw dotyczących wiedzy o zdrowym stylu życia, pokazaniu konieczności zachowania umiaru w jedzeniu słodyczy.